My HaPpY FaMiLy..

My HaPpY FaMiLy..

Sabtu, 26 November 2011

AWAL TAHUN DAA.. ^^

ASSALAMUALAIKUM...


DOA AKHIR TAHUN

ALHAMDULILLAH..arinie kite daa sampai dipenhujung bulan islam..dan daa masok 1 muharram 1433H..so..Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata: "Hampalah kami di sepanjang tahun ini".
Kaifiatnya: Doa ini hendaklah dibaca sebanyak 3 kali selepas waktu asar 30 Zulhijjah sebelum maghrib 1 Muharram.Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.
DOA AWAL TAHUN

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, InsyaAllah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Kaifiatnya: Doa ini hendaklah dibaca sebanyak 3 kali selepas waktu maghrib pada 1 Muharram.


Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang Qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

INSYAALLAH..ape yang terbaik datang daripade ALLAH..ape yang lemah datang daripada kelemahan diri kita sendiri..sesamelah kite menghayati ape yang kite daa lakukan sepanjang tahun ini..dan..fikir2kan larhh ape yang kite ingin lakukan pada tahun hadapan kerana setiap kebaikan yang kite lakukan ade balasan yang akan allah berikan untok kite diakhirat kelak..kebaikan dibalasan dengan pahale..malah bejahatan dibalas dengan sebaliknya..so..marilah bersame2 muhasabah diri sendiri..dan perbaiki lah diri kearah yang lebih baik lagi..INSYAALLAH..

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...