My HaPpY FaMiLy..

My HaPpY FaMiLy..

Isnin, 29 Ogos 2011

Resipi Membuat Biskut Cornflakes..4 my sis.. ^__^

 assalamualaikum..ari nie aq agak busy..nie pown n cepat nie..akak aq nadia suruh aq masokkan resipi biskut cornflake..dye nak masak kt sne..so..sesape yang nak buat,boleh nengok resipi nie k..nie resipi mak aq aw..turun temurun punyer resipi..haha!!..ok lah..selamat mencube..  ^__^
 
BAHAN-BAHAN ADUNAN:

  • tepung gandum - 1 cawan
  • tepung jagung - 1/2 cawan (setengah cawan)
  • gula - 1/4 cawan (mesin)
  • kuning telur - 1 biji
  • marjerin - 1 senduk penuh (agak2)
  • cornflake - 1/2 kotak (setengah kotak)
  • esen vanilla - 1 sudu teh


    CARA-CARA MENGADUN:


    1. masukkan marjerin ke dalam 1 bekas besar..dicampurkan sekali dengan gule masin..gaul sehingga rata(sebati)..jangan gaul sampai dye jadik kembang..nanti jadik macam kueh pulak..huhu..
    2. selepas marjerin dan gula tadi rata(sebati),masukkan pule kuning telur dan jugak esen vanilla ke dalam adunan tadi..dan gaul sehingge rata(sebati)..
    3. selepas itu,masukkan pula tepung gandum dan tepung jagung ..same macam care yang tadi..gaul sehingga rate(sebati)..
    4. selepas semue bahan2 telah dimasukkan ke dalam adunan,masukkan pule conflake yang telah disediakan tadi..tapi,sebelum masukkan cornflake,cornflake itu hendaklah dihancurkan terlebih dahulu..jangan masukkan yang besar2..  ^__^  
    5. gaulkan adunan sehingge adunan tersebut boleh dicanai(x lembik)..
    6. selepas itu,masukkan ke papercup dan hiaskan dengan ceri..
    7. bakar dalam ketuhar selame 20 minit..  ^__^
    SIAP!!!...2 jerk arhh care buat biskut cornflakes..senang kan??..sori arhh kalaw resipi nie mcam x lengkap..


    NOTE:kalaw x berape nak paham,komen k..nak cepat nie..coz nak masak ketupat..oklah..bye2..

    Sabtu, 27 Ogos 2011

    Persiapan Untuk Raye Part 2..

    assalamualaikum semue..alhamdulillah sekarang dah sampai puasa hari ke 27..dan lagi 3 hari lagi kite akan menyambut hari raya aidilfitri..tapi..sedey jugak coz kite hampir meninggalkan bulan yang penuh rahmat nie..harap2 dalam bulan ramadhan tahun nie,kite dapat buat bende yang bermanfaat..INSYAALLAH..  (^__^)
    dah nak raye nie korang mesti dah buat persiapan raye an??..x kesah arhh persiapan rumah ke..persiapan diri korang ke..mesti ade nye an??..huhu..same arhh dengan aq..persiapan rumah tengah buat..nie pown aq baru jerk abes pasang langsir dengan mak aq..  ^__^  ..nie aq nak citer pasal ari 2 aq shopping dengan abg long aq n kak long aq untok raye nie..syok arhh jugak..abang aq belanje..ape agi..mintak arhh yang mahal2..haha!!..firstly aq memang dah buat list dah nak beli ape nanti..aq nak beli.......
    • T-SHIRT..selai jerk kowt..warne x kesah..ape kalaw boley nak yang warne mcm purple2 siket..
    • BAJU KEMEJE KOTAK2..x kesah arhh kotak kecik2 ke kotak besaw2..tp kalaw boleh nak kotak besaw2..nanpak garang siket..huhu..
    • BEG..nie paling penting..macam mne nak raye kalw x de beg..nanti nak letak duet raye at mane??..huhu..guaw jerk arhh..  ^__^
    • JAM TANGAN..nie pown sambilan jerk..jam kesayangan aq dah putos..eerrmm..ape bley buat..
    4 bende nie memang aq nak beli sangat2..mase jalan dengan mak aq,aq nak beli..api mak aq kate lebey baek beli dengan abang aq..coz abang aq pandai siket menilai baju nie..huhu..mase jalan dengan abang aq lak kiteorang shopping kat jusco jerk..huhu..masok2 jerk kiteorang pegi kat tempat abang aq dulu..lame gak arhh dye beli barang2 dye..cerewet siket abang aq 2..so..sabaw jerk arhh aq n kak long aq tunggu dye..lepas dah beli baju dye,kiteorang pegi kat bahagian ladies lak..haha..kiteorang piley2 baju akhir nyer jumpe pown baju kotak2 tu..ape agi..aq pown piley arhh..aq n warne itam putih..tapi x de..aq beli warne biru itam..cantik jugak..kotak dye besaw2..cantik arhh senang citer..abang aq pown kte ok..huhu..aq beli saiz besaw..nak tahu sebab ape??..kalaw aq beli yang kecik,sekali mak aq x bekenan,andaw2 jerk x dapat pakai..baek aq beli besaw siket..boley pakai sampai tahun depan..huhu..

    niea arhh baju biru kotak2 tu..
    lepas beli baju 2,kiteorang round2 kat tempat kasot lak..piley an untok akk long aq arhh..aq dah beli dah..tapi..kak long aq belanje sandel..haha..dapat lagi satu sandel..happy giler aq..lepas tempat kasot,kiteorang pegi tempat jam lak..tapi..jam2 tu x cantek arhh..bagi aq arhhh..jam dye style besi..eerrmm..jam aq x beli kt situ..abg long aq jerk yang beli..tapi..aq beli gelang kaki..huhu..abang aq nak belanje..amek jerk arhh..haha..tempat beg lak,semue jenis macam anak dare punyer 2..x minat aq..kalaw aq pakai,macam orang dah kawen..haha..beg pown x jadik beli..eerrmm..  -__-  ..nak beli t-shirt pown x jadik..sebelom nie pown aq ade beli baju..dengan mak aq..yang belang2 itam tu arhh baju yang aq beli dengan mak aq..thankz mak..

    baju yang mak aq belikan..  ^__^
    lepas 2 kiteorang pegi kat tempat baju2 baby lak..ye arhh..anak abg aq pown nak baju baru tahun nie..haha..kat tempat baby jerk 2 jam..memang lame arhh..sudah jerk beli nengok jam dah kol 6.30 petang..cepat2 kiteorang pegi kat medan selere..sampai2 jerk melopong mulut kiteorang..TEMPAT DUDUK DAH FULL..ppeerrhhh..carik2..x de langsung tempat dudok..eerrmm..x ley buat ape arhh..kiteorang pown beli jerk nasik bungkus n kiteorang gie kat DATARAN MBMB..orang melake tahu arhh kat mane 2..huhu..kiteorang buke kat sane..syok giler arhh..ramai jugak bbuke at situ..ade yang bawak family..couple2 pown ade..astagfirullahalazim..lepas makan,kiteorang stret balek..huhu..ppahal pown memang best arhh..eeehh..nie dah lari tajok dah nie..haha..kirenyer mase shopping,senarai yang aq buat 2 langsong x dapat beli..yang dapat beli,baju kotak2 tu jerk..huhu..beg,jam n t-shirt x dapat..tapi diganti dengan gelang n sendel..huhu..tapi x pew..yang penting,abang aq yang belanje..aq x keluar an duet sesen pown..time kaseh akk long n bang long..huhu..sayang kamu..

    baju nie dah beli dari bulan 3..huhu..aq minat baju macam nie..   ^__^
     
    baju nie dah lame dah tempah..untok raye gak..  ^__^

     NOTE:SELAMAT HARI RAYE SEMUE..  ^__^  ..mase raye jangan lupekan aq k..  ^__^

    Khamis, 25 Ogos 2011

    Lagu Aku Mase Zaman Kecik.. ^__^

    assalamualaikum semue..eiii..rasenyer dah lame arhh aq x update blog aq nie..huhu..sori arhh...ade masalah teknikal siket..eeerrmm..ari nie aq nak cakap pasal lagu kesukaan aq..MELANKOLIA...mesti korang pernah dengar an??..aq minat lagu tu dari sekolah rendah lagi..sampai lah sekarang nie..walau pown lagu tu dah x popular,tapi dye still dalam ingatan aq..cceehh..lorat jerk..haha..x arhh..lagu nie mengingat an aq pade sorang kawan aq nie..mase aq darjah 3 kowt..aq memang musuh dengan dye..musuh ketat arhh..memang macam rimau dengan kucing..aq kucing..dye yang rimau..haha..name dye NUR DINIE SHAHIRAH..1 ari tu,aq gadoh dengan dye..gadoh besaw arhh jugak..ala..gadoh budak darjah 3..paham2 jerk arhh..haha..kiteorang punyer gadoh sampai membuatkan bapak dye datang sekolah..ppeerrhh..cuak giler arhh mase bapak dye datang..bapak dye selesaikan arhh pergaduhan 2 arhh konon nyer..haha..bapak dye 2 arhh yang buat an kiteorang bebaik n jadik kawan baek giler..sangat rapat..dari situ arhh aq dapat tahu yang dye nie sorang yang manje n sensitif orangnyer..tapi..sayang..persahabatan kiteorang x lame..dye pindah sekolah..  (-__-)  ..kalaw pindah dalam melake jugak x pe..nie x..dye pindah PAHANG..eerrmm..ikot bapak dye kowt x silap aq..lepas jerk dye pindah,aq still lagi maen surat dengan dye..tapi,dah lame2,putos gitu jerk..aq pown dah lupe arhh macam mane boleh putos lak..tapi..dye memang baek..lagu MELANKOLIA 2 memang sangat mengingatkan aq pade dye..tapi..sekarang aq dah ade pengganti dye..MY BEST FRIEND arhh..SYAHFIQAH BINT AHMAD..  ^__^  ..ape2 hal pown..aq doakan dak dinie 2 dapat kawan baek yang lebey baek dari aq..insyaallah..  ^__^  ..


    NOTE:aq sayang semue kengkawan aq..all my friends are BFFFFEA..huhu..(yang tawu jerk yang akan paham)..  ^__^

    melankolia new version


    dalam lagu nie,fasha sandha nampak cantek coz dye pakai tudung..huhu.. ^__^

    Khamis, 18 Ogos 2011

    Kaw Tahu Tak Saiz Kasut Aku Berape??

    rasenyer korang paham x ape maksod tajok 2??..haha..kan tajok 2 tnyer saiz kasot berape an??..korang jangan anggap aq nak cakap saiz kasot aq brape..haha..x de keje aq nak citer pasal saiz kasot aq pade korang..haha..x de..citer dye macam nie..tadi kat dalam kelas ade kene buat karangan pasal aidilfitri aw..n karangan yang terbaek akan dimasokkan ke dalam exam akhir tahun..n karangan 2 pown akan diterjemahkan kepade bahase arab..aq macam biase arhh..aq satu group dengan zati,syikin.syafiqah,liyana n sabrina..zati arhh yang kene salin karangan 2..haha..buli seketike..aq n yang laen just bagi cadangan jerk..memang agak susah arhh nak buat intro dye..haha..sampai tahap kiteowang menyanyi lagu raye n tiru lirik lagu 2..lirik lagu 2 yang nie..


    berlalulah sudah ramadhan..
    sebulan berpuasa..
    tiba syawal kita rayakan..
    dengan rasa gembira..
    anak muda dirantauan..
    semuanya pulang ke desa..
    ibu dan ayah keriangan..
    bersyukur tak terkira..


    lirik yang atas nie kiteowang buat sebagai intro karangan kiteowang 2..tengah dak zati salin2 karangan 2,aq n syikin nyanyi arhh lagu 2..agak kuat arhh jugak..lepas 2,syikin macam nyanyi betol2 kat telinge dak zati..dengan muke selambe dak zati cakap macam nie pade kiteowang.."wey..korang tahu tak saiz kasot aq berape??."..hah??..mule2 aq macam x paham aw kenape dye cakap macam 2..tibe2 dye tergelak..haha..korang paham x??..rupenyer dye perli aq dengan syikin sebab memekak jerk n kononnyer nak kene tapak ke..haha..selalunyer kan owang kalau marah cakap macam nie.."kaw nak rase makan kasot aq ke??"..tapi..dak si zati nie laen siket..dye cakap ayat nie lak.."korang tahu tak saiz kasot aq berape??"..gramatis ayat dye..haha..lawak arhh..dah arhh dak zati nie agak pendiam jugak owangnyer..haha..tetibe kate macam 2..macam lawak jerk..tapi..sekarang zati dah laen..dye dah x macam dulu..dye sekarang dah jadik budak peramah..haha..sori..terover pulak..  ^__^


    NOTE:zati..spri sebab mengumpat pasal kow..

    Rabu, 17 Ogos 2011

    Carta hati (original song) - najwalatif

    Persiapan Untuk Raye!!

    assalamualaikum semue..sekarang nie dah masok puase yang ke 17 an??..waahh..sekejap jerk rsenyer..huhu..and dah x sabaw nak raye nie..huhu..ok2..stret 2 the point k..nampak x gambar kt atas 2??..2 arhh barang yang aq baru jerk beli tadi with my mom..n my bro sekali..ala..shopping kat jasco jerk..huhu..datang2 jerk kiteowang pegi kat kawasan kasot..eerrmm..mule2 aq rase macam semue x menarik..nampak macam orang tue nyer trend..haha..jahat tol aq nie..pas 2..aq terpandang 1 kasot nie..wwaahh..ape agi..aq pown dok arhh mengetest kasot 2..haha..cantek arhh jugak..akhirnyer 2 arhh yang aq pileh sebagi kasot raye tahon nie..yang warne pink 2 mak aq yang suroh beli..kasot jenjalan..huhu..thankz mom..yang merah belang2 tu, selendang..yang itam belang putih 2 pown selendang..yang itam macam kaen jin 2,tudong ariani..ok2..nie nak citer pasal baju lak..akak aq suroh masokkan gambar2 baju raye..huhu..dye balek raye tahun nie..tapi..1 minggu lepas raye..  (-__-)  ..sedey..  :(  ..ok2..nengok jerk k..  ^__^


    nampak x baju yang gambar first 2??..tu arhh baju raye yang paleng aq sayang..huhu..bagi aq warne dye cantek..tapi.ade masalah siket dengan baju 2..masalah dye x yah citer arhh k..huhu..yang sebelah dye 2 pown cantek..sebab warne dye belang2 aw..bagi aq cantek arhh..x tahu lak bagi korang an..huhu..
     

     

    yang warne krim nie lak aq kene pakai mase majlis kawen abang aq nanti..16.9.2011..mase 2 baru le aq boley pakai baju 2..yang sebelah 2 lak baju raye first aq..huhu..tahun nie my family tema warne biru..x kesah arhh biru ape..asalkan ade warne birunyer 2..haha..

     

    nie lak baju raye arh..haha..tapi..tahun nie aq banyak warne merah arhh..haha..tahun2 yang lepas family aq semue hijau kuning hijau kunig..2 jerkk..bosan giler asyik warne 2 jerk..tahun nie laen lak..WARNE BIRU lak..haha..  ^__^

    NOTE:selamat berpuase dan selamat ari raye..  ^__^

    Ahad, 14 Ogos 2011

    BeToL KaTe MiErA!!.. -__-

    tadi aq blog walking at blog kawan aq..amiera..sedey pulak aq bace entry terbaru dye nie..kite senaseb arhh miera..(-__-)..citer aq pulak macam nie..


    tahun lepas mase aq form 1..aq langsung x rapat dengan kawan aq sorang nie..name dye mia (name samaran)..budak paleg aq benci dalam kelas die arhh..memang ape pon yang dye buat,bagi aq memang semue x betol...meluat jerk bile nengok dye..haha..rase memang saket jerk ati nie bile nampak or dengar suare dye..haha..tapi nak tahu..dalam kelas mase form 1,aq arhh yang duduk sebelah dye..haha..bongok jerk..benci orang 2 tapi dudok sebelah dye..sengal eerrkk??..haha..


    masok form 2..aq mule rapat dengan dye..memang rapat sangat..aq pown x tahu macam mane aq boleh rapat dengan dye..sedangkan dulu aq benci giler at dye 2..haha..  :)  ..tapi dye memang baek..aq jerk yang x tahu perangai dye macam mane..lembot jerk orangnyer..sangat pemalu..persahabatan kiteorang makin rapat and teros rapat..n aq arap kiteorang akan stay frenz sampay bebile n never putos persahabatan..dye sangat baek..ntah nape aq rase dye jerk arhh kawan aq yang paleng baek..haha..k arhh..nak kemas rumah nie..semangat nak raye..haha..  ^__^


    NOTE:MIA!!..aq arap persahabatan kite stay k..  ^__^

    Selasa, 9 Ogos 2011

    cikgu SYAFI'EE!!!...

    assalamualaikum..eerrmm..nie aq nak citer pasal cikgu aq..cikgu syafi'ee..aq panggil cikgu nie cikgu pi'ee..ari 2,kawan aq on9 kat rumah aq..dye chat arhh dengan cikgu pi'ee..tengah dye chat2 dengan cikgu,aq suroh dye cakap dengan cikgu yang aq kirim salam..kow nak tahu,kawan aq boley cakap yang cikgu kenal aq ke x??..rase tercabar aq..aq suroh dye tanyer cikgu pi'ee..cikgu pi'ee boley lak cakap macam nie "kenal..budal loyer buruk sebelah dengan dak pau kacang 2.."..pperhh..sabaw jerk arhh..dilah(kwn aq) pown cakap arhh "cikgu jangan kutuk dye..dye ade at sebelah saye nie"..tros cikgu jawab "oo..minta maaf..ampunkan saye.."..haha..lawak arhh cikgu nie..dye ingat aq eerrkk??..x sangke lak..aq pikey dye dah x ingat an aq..haha..rindu arhh dengan dye..bagi aq dye nie cikgu paleng spoting arhh at skool aq dulu..sekarang dye dah pindah..  :(  ..cikgu ade cakap yang cikgu nak mohon sekolah laen..tapi bukan sekolah SMASKM..bagi dye SMASKM dah tutop pintu untok dye..n pintu 2 x kan bukak agi..eerrmm..sedey arhh dengar dye cakap macam 2..tapi..bile dah chat2,dah nka abes cikgu ade cakap macam nie..  "kirim salam pade nazihah,syikin n semue yang saye kenal k.."..bangge siket name aq first sekali..haha..tapi memang..semue kawan aq sayang cikgu nie..cikgu paleng spoting arhh..(^__^)..mase cikgu nie nak pegi pown,ramai jumpe n taha dye dari keluar skool kiteorang..huhu..so..korang dapat bayangkan an betape baek nyer cikgu nie..huhu..k arhh..bye2..


    NOTE:sangat rindu kan cikgu syafi'ee..(^__^)

    KENAPE PERLU ADE DYE?!!!...

    assalamualaikum semue..rase nyer dah lame x tulis post..sori arhh..x de citer yang menarik nak diciter an..huhu..ari nie aq nak cakap pasal someone!!.."KENAPE PERLU ADE DYE??"..jangan salah anggap k..x de kerne mengene dengan LEAKI..all about perempuan k..dengar jerk k kate hati aq nie..sejak puase,aq perasan yang aq dah mule x rapat dengan dye..sape dye??..dye 2 x perlu bgi tahu name k..panggil mia jerk..name samaran n bukan name betol..mia n aq bukan x rapat..rapat..tapi x macam dulu..dulu pegi mane2 pown,aq memang dengan dye jerk arhh..dengan sape agi..tapi..sejak 2 menjak nie..dah ade orang ke-3..x perlu bagi name k..panggil orang ke-3 tu emy jerk arhh(name samaran)..tapi..pade awalnyer aq anggap dak si emy nie biase jerk dengan dak si mia nie..tapi..dah lame2 aq rase jealous pulak coz emy dah sangat rapat dengan dak mia..mia lak dah mule x rapat sangat dengan aq..x macam dulu..pade awalnyer aq x saket ati aw..tp..x kan nak nengok jerk..aq kekadang saket gak ati..dulu aq memang rapat dengan dak si emy nie..tapi..rapat2 biase jerk..aq anggap dye x ade niat jahat nak pisah an aq dengan dak si mia nie..lagi pown aq tahu yang dak si emy nie memang baek(baek ke??)..bagi aq arhh..tapi jangan arhh ape yang terlintas at pikiran aq nie betol!!..memang sabaw jerk arhh..aq memang sangat sayang an si mia nie..jangan pikir laen k..sayang sebagai sahabat..dye arhh yang paleng banyak mengetahui perangai aq macam mane..kengkawan aq yang laen pown same jerk..semue sekarang baik dengan aq..alhamdulillah..aq sayang an semue kengkawan aq..kalaw aq x de kengkawan yang macam nie,susah aq..huhu..time kaseh arhh korang..n aq arap kalau dak si mia n emy bace nie,jangan marah or saket ati k..nie semue dari hati aq..aq just takot jerk k..x tahu nape malam nie agak touching siket..sedey siket arhh sejak skool tadi..  (-__-)


    NOTE:sori kepade sesape yang terase k..  -_-

    Isnin, 8 Ogos 2011

    KOMPILASI Raja Lawak JOZAN wat kacau ka AF7

    Johan & Zizan Shout Award 2010 (Clear Version)

    JOHAN ZIZAN SPEAK ENGLISH 2011

    Konsert Lawak 2011 - JoZan VS Yasin / Apek

    Jozan cut - Ah Cai marah2 lagi

    Koleksi Johan Raja Lawak tiru watak artis.

    Final Raja Lawak 5 - Johan, Zizan, Jamal Abdillah, Joe Flizzow, Altimet

    Ahad, 7 Ogos 2011

    Bosan lah.. (^__^)


    link video nie akk aq yang kasik..korang nengok arhh k..btw..thankz akak naia.. (^__^)

    Isnin, 1 Ogos 2011

    X SaDaR SaHuR!!!.. (^___^)


    haha..ari nie kan ari first puase an??..nak tahu x..family aq boleh x sadar sahur..huhuhu..tapi semalam selamat family aq dah makan kat luar.citer dye macam nie..semalam aq n family aq semue pegi kedai aq..agak busy arhh siket sebab nak puase..so..malam tadi family aq makan kat restoran sebelah kedai aq jerk..restoran tomyam..kiteorang makan sampai pukol 12.30 pagi..ffuuhh..dalam perjalanan balek,bukan maen agi rancang sahur nak makan ape..nak masak ape..gitu gini gitu gini dah pukol 1..haaahh...sampai jerk rumah,maseng2 masok bilek..memang letih giler arhh..kiteorang punyer letih sampai x sadaw..sadaw2 jerk dah pukol 5.45 pagi..2 pown aq yang tersadar sebab aq batok..bangge siket....berlari aq pegi kejot an mak n ayah aq..haha..maseng2 merakas amek air..haha..tengah minum air,teringat yang aq belom kejot abang2 aq..masak..dyeorang x sahor..sebab x sempat..baru nak minum,orang dah azan..haha..kesian..tapi..tu arhh..selamat malam 2 kiteorang dah makan..fffuuhh..kalaw x..eerrmm..menendang2 perot nie agaknyer..haha..mintak2 arhh esok x macam nie agi..giler arhh kalaw x sadar agi..sekarang nie aq tengah bosan..coz yang laen semue tengah tidow..letih..normal arhh 2..puase nie memang badan lesu jerk..huhu..(ye ke??)..n agi 1..aq x sabaw nak tunggu ari jumaat nie..coz kawan aq..adilah n dayang nak tido umah aq..haha..happy giler arhh..dorang tido rumah aq coz mak bapak dorang agak busy..takot x sempat jempot dorang at hostel..dyeorang nie budak asrama..eerrmm..aq arap dyeorang selese arhh bile at umah aq nie..ye arhh..takot dyeorang x ok lak an..eerrmm..ok arhh..aq nak tido..bye2..  (^___^)


    NOTE:arap korang x arhh jadik macam aq k..  (^___^)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...