My HaPpY FaMiLy..

My HaPpY FaMiLy..

Selasa, 22 November 2011

TAHU KE APE ITU KEBAIKAN dan KEBURUKAN COKLAT???

WOIII!!!..JANGAN MAKAN COKLAT..TAK ELOK..NANTI KORANG GEMOK..haha!!...itu le yang selalu aq n mungkin korang selalu cakap bile ade someone 2 suke sangat makan coklat..betol x??..law x betol,sowi larhh..coz macam menuduh jerk..huhu..tapi aq pernah kowt kate macam tu pd someone..tp daa lupe sape..sowi larr..huhu..oke..aq nak cakap tulis pasal COKLAT arhh arie niey..huhu..aq nak cakap pasal kebaikan n mungkin jugak keburukan makan coklat niey..korang dengar k..sape x nak dengar..BERAM**S...haha!!!...(setan daa menguasai diri aq)..huhu!!..gurawan semate2 k.. ^__^

     Sape suke makan coklat???..gigit telinge dulu..haha!!..sape kate daa gigit,Nampak naw boongnyer..haha!!..telinge mane bole gigit..kalaw korang boley gigit,memang korang power arhh..haha!!..aq mengaku larhh..aq memang x suke sangat makan coklat..seriesly..memang x suke..kalaw ade orang bagi coklat pade aq,mungkin aq makan n mungkin aq x makan..n kekadang aq bagi pade adek gendut aq..bukhari..huhu..jahat aq erkk coz panggil dye gendut..huhu!!..aq pown daa gendut skrang niey..eerrmm..sedey3..tapi..ade due jerk coklat yang bagi aq paling best aq pernah makan..nak tahu coklat ape??..coklat yang akq aq bagi pade aq..akk aq beli dari Australia..ye larhh..dye an study at sne..so..bile balek cuti,mesti dye belikan oklat dari sane..perrhh..jangan ckp arhh..memang best arhh...best giler2..(huhu..saje jerk puji lebey2 supaye akq aq belikan coklat 2 untok aq lagii...)..huhu..2 coklat 6ber 1 yg paling best..yg ke due..ade someone bagi aq coklat..someone??..somene 2 rahsia larhh..haha!!..(setan menguasai diri lagi sekali)..someone special kowt..haha!!..mengarut larhh aq niey..eerrmm..mase owg tu kasik coklat 2,memang aq nengok pown menarik giler..stret arhh aq mkn..perhh.dye punyer sedapp..giler2 sedap..eerrmm..thankz k kpd owang 2 coz sudi kasik aq coklat 2..cayang lebey arhh..huhu..oke2..stret 2 de point k..


     Eerrmm..Ramai yang mengatakan bahawa apabila memakan terlalu banyak coklat,ia akan mendatangkan kegemukkan  kepada seseorang..selain itu..ia jugak boleh membuatkan seseorang itu mengidap penyakt kencing manis,gigi rosak dan 1001 penyakit yang sehnggakan ramai yang bercatu-catu ketika memakan coklat..
     Itu kepercayaan ramai orang namun mengkut kajian menunjukkan sebaliknya..coklat didapati tidak menyebabkan seseorang itu mengidap penyakit kencng manis..gigi rosak..paras kolesterol meningkat..penyakit jantung atau pown membuatkan seseorang itu menjadik gemuk..malah percaya atau tidak bahawa coklat dikatakan dapat memanjangkan usia penggemarnya!!..

     Mereka yang gemar memakan coklat dikatakan DAPAT HIDUP 1 TAHUN LEBIH LAMA BERBANDING MEREKA YANG TDAK MEMAKANNYA..(betul ataw x aq x pasti..tapi..kalaw daa ajal..ajal jugak larhh..x kire owang tu makan coklat ke x..huhu).. Ni sekali gus memanjangkan usia dan dengan lebih 300 bahan kimia di dalam coklat..

coklat niey nmpak best..huhu..  ^__^

     Penyelidik dari Universiti Harvard mendapati bahawe coklat mengandungi bahan kimia yang membantu mengekalkan keanjalan saluran darah dan meningkatkan kandungan flavonoid dan antioksidan dalam darah,bahan yang dapat menghalang penyakit kardiovaskular serta menghalang atau melambatkan kerosakan sel dan juga tisu badan seseorang yang menggemarkan coklat..
lepas bace niey..ape pendapat korang pasal coklat??..korang nak teruskan makan or berhenti dari makan n masih mengingatkan kate2 bahawe COKLAT MENGGEMUKKAN??..korang pikey larhh k..  ^__^ ..

     sebenarnya sumber pasal coklat niey aq dapat dari buku yang aq TERBACE..cehh..terbace ape..daa bertaon buku niey aq beli..tapi..bawu tadi terbukak ati ney nak bace.. haha!!..tajok buku tu “AKU DIA & COKLAT”.. ngah membelek2 terbukak muke surat cakap pasal “KHASIAT COKLAT”..stret terpikey nk tulis post pasal coklat..huhu..n sowi law ape yang aq tuliskan niey ade yang salah ke..tego k..coz setiap insan pernah melakukan kesalahan..  ^__^     

2 ulasan:

Nadiah Idris berkata...

Alhamdulillah.. Jimat sikit duit akk.. Tak perlu beli coklat untuk nazihah.. Yeah!!!! =)))

Nazihah berkata...

x baekk...
nak jugakk coklat...
^___^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...